کارآمدی بایدهای تغذیه قرآنی در پیشگیری از بیماری‌ها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد جامعةالمصطفی العامیة و عضو هیئت علمی پاره وقت مرکز پژوهشی قرآن کریم المهدی

2 استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

از آنجایی‌که جسم سالم، زیربنای انجام بسیاری از دستورات الهی است، موضوع سلامت جسمی در قرآن کریم مطرح‌شده که در دو حوزه بهداشت و درمان قابل طرح است. یکی از موضوعاتی که مورد مناقشه قرار گرفته، این است که؛ کارایی آیات طبی قرآن برای تأمین سلامت انسان تا کجاست؟ و یا قرآن تا چه اندازه به این موضوع اهمیت داده است؟ در نوشتار حاضر، تلاش خواهد شد تا کارکرد بهداشتی غذاهای قرآنی که در قالب حلال و طیب در آیات قرآن مطرح شده‌اند، با استفاده از تحقیقات علمی ثابت شود. و ضمن تعریف حلال و طیب، به اهمیت غذای طیب در قرآن و تفاوت حلال و طیب پرداخته خواهد شد.
 چهار دسته از مهم‌ترین مصادیق خوراک طیب که عبارت‌اند از شیر مادر، میوه‌ها، گوشت‌ها و عسل، ازلحاظ علمی و کارآمدی آنها در تأمین سلامت جسمانی از طریق پیشگیری از بروز بیماری‌ها بررسی خواهند شد. از این راه می‌توان کارآمدی (کاربرد) این آیات را در پیشگیری از ابتلای به بیماری‌ها ثابت کرد. ابعاد موضوع شامل بررسی کارآمدی آیات تغذیه در تأمین سلامت و دامنه موضوع و تأکید آن بر حوزه سلامت جسمی است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

THE EFFICIENCY OF MUST-DO’S OF QURANIC NUTRITION IN PREVENTING DISEASES

نویسندگان [English]

  • Mohammad Ali Rezaei Esfahani 1
  • Saeed Amir Taheri Afshar 2
1 Professor of Al-Mustafa International University and part-time faculty member of the Holy Quran Research Center Al-Mahdi
2 PhD of Shahid Bahonar University of Kerman
چکیده [English]

Since a healthy body is the basis for carrying out many divine commands, the issue of physical health is raised in the Holy Qur'an, which can be raised in two areas of health and cure. One of the issues at stake is; how effective are the medical verses of the Qur'an in ensuring human health? Or how much does the Qur'an care about this issue? In the present article, an attempt will be made to prove the hygienic function of Quranic foods, which are presented in the form of Halal and Tayyib in Quranic verses, using scientific research. In this article, while defining halal (lawful) and tayyib (pure), the importance of tayyib food in the Qur'an and the difference between them will be discussed. Four categories of the most important examples of tayyib food, which are breast milk, fruits, meats and honey, will be studied scientifically and their effectiveness in providing physical health by preventing diseases. In this way, the efficiency (function) of these verses in preventing diseases can be proven. The dimensions of the subject include examining the effectiveness of nutrition verses in providing health and the scope of the subject and its emphasis on the field of physical health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Quranic Nutrition
  • Physical Health
  • Prevention
  • Efficiency (function)